araç vergi ödeme / Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme

Araç Vergi Ödeme

araç vergi ödeme

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme (MTV ödeme) Sesi oynatSesi kapat

İ&#;eriğe GitAlt B&#;l&#;me Git
Sesi oynatSesi kapat
Motorlu taşıtlar vergisi ödemelerinizi monash.pw ile ücretsiz olarak yapın!

Sahibi olduğunuz motorlu taşıtla ilgili düzenli olarak ödemeniz gereken bazı masraf kalemleri bulunur. Kasko, trafik sigortası, muayene gibi giderlerin yanında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) de masraflar arasında yer alır. Araç sahipleri, yılda iki defa Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemekle yükümlüdür. Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu, herhangi bir motorlu taşıtın trafik sicil kaydının başladığı tarihte başlar ve söz konusu kaydın silinme tarihine kadar devam eder.

ENPBILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSUx

Karayolları Trafik Kanunu gereğince trafik şube müdürlüklerine kaydedilmiş olan ve tescili bulunan motorlu kara taşıtları ile birlikte Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kaydedilmiş ve bu birimde tescili bulunan hava taşıtları ile liman veya belediyelerde sicil kaydı ve tescili bulunan motorlu deniz taşıtları da Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne tabidir. Elçilikler, konsolosluklar, belediyeler, Kızılay gibi bazı resmi ve kamu kurum ve kuruluşlara ait taşıtlar ise MTV’ye tabi değildir. Aynı şekilde belirli seviyede engeli bulunan malul ve engellilere ait özel engelli taşıtları da vergiye tabi değildir. Son olarak hurdaya çıkmış araç sahiplerinin de Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme zorunluluğu bulunmaz. MTV hesaplaması yapılırken ilgili aracın özellikleri dikkate alınır. Otomobil, motosiklet, otobüs, minibüs, tır ya da kamyon sınıfına ait araçlar için ayrı ayrı hesaplamalar yapılır. Aracın türü dışında kaç yaşında olduğu ve silindir hacmi, ağırlığı, oturma kapasitesi gibi özellikler de vergi hesaplamasına etki eden faktörler arasında yer alır.


Sahip olduğunuz araca ait Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödeme işlemlerini belirtilen tarihler arasında yapmanız gerekir. Eğer verginizi verilen tarihler arasında yatırmazsanız borcunuz üzerinde gecikme faizi işlemeye başlar. MTV borcunuzu zamanında ödediğiniz takdirde herhangi bir gecikme zammına maruz kalmazsınız. Ayrıca, son ödeme tarihi geçmesine rağmen ödenmeyen araç vergi ödemeleri için Maliye Bakanlığı tarafından ilgili kişi ya da kurumun adresine bir uyarı mektubu gönderilir. Yapılan uyarıya rağmen ödeme gerçekleşmezse son çare olarak vergi dairesi tarafından ilgili kişi ya da kuruma ait banka hesaplarına tedbir konur. Söz konusu vergi borcu, tedbir konulan hesaplar aracılığı ile tahsil edilir. Ayrıca bu noktada, gerek görülmesi hâlinde, aracınız da bağlanabilir.


Motorlu taşıtlar vergisi ödeme tarihleri


Sahip olduğunuz aracın türü, yaşı, silindir hacmi gibi özelliklere bakılarak belirlenen Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarının, belirlenen tarihler içinde ödenmesi gerekir. İki eşit taksit hâlinde ödenmesi planlanan Motorlu Taşıtlar Vergisi için belirlenen tarihler, Ocak ve Temmuz aylarıdır. Her yıl MTV ödemesinin ilk taksidi, 1 Ocak Ocak; ikinci taksidi ise 1 Temmuz Temmuz arasında ödenmek zorundadır.


Eğer yeni bir araç satın aldıysanız Motorlu Taşıtlar Vergisi’nden sorumlu olup olmadığınızı öğrenmek için satış işleminin gerçekleştiği tarihi dikkate almalısınız. Eğer satış işlemi yılın ilk yarısı olan Ocak-Temmuz arasında gerçekleştiyse MTV’nin her iki taksidinden de sorumlu olursunuz. İlk taksidi, aracı satın aldığınız tarihten itibaren bir aylık süre zarfında ödemeniz gerekir. Eğer satış işlemi yılın ikinci yarısına denk gelen Temmuz-Aralık döneminde gerçekleştiyse sadece ikinci taksitten sorumlu olursunuz. Temmuz-Aralık ayları arasında satış işlemi yapan alıcılar, MTV’nin ilk taksidinden muaf tutulur. İkinci taksit ise yine satış işlemini takip eden bir aylık dönemde ödenmelidir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemenin alternatif yolları bulunur. Bunlardan ilki; belirlenen tarihler arasında aracın bağlı olduğu il veya ilçedeki vergi dairelerine giderek ödemeyi gerçekleştirmektir. Bir ikinci yol ise ilgili vergi dairelerinin anlaşmalı olduğu bankaları kullanarak ödeme gerçekleştirmektir. Bankalar, müşterilerine, İnternet Bankacılığı aracılığı ile de ödeme yapma imkanı tanır. Motorlu Taşıtlar Vergi borcunuzu taksitlere bölerek ödeme imkanınız olduğunu da aklınızda bulundurun. Bankalar tarafından sunulan farklı taksit imkanlarından yararlanabilir, ödemeniz gereken toplam borcu taksitlere ayırabilirsiniz. Bu sayede Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni bütçenizi zorlamadan ödeme şansına erişirsiniz. Ödeme işlemini online olarak Gelir İdaresi Başkanlığı ve İnternet Vergi Dairesi web siteleri üzerinden kredi kartı ile gerçekleştirecekseniz bu noktada bazı konulara dikkat etmelisiniz:


  • Araç sahibi, gerçek bir kişiyse ödeme yapmak için TC kimlik numarası; tüzel kişiyse vergi kimlik numarası gerekir.
  • Vadesi geçen MTV ödemelerini kredi kartı ile gerçekleştirmek için ekrandaki vadesi geçmiş MTV satırının tıklanabilir olması gerekir. Aksi hâlde ödemeyi yapmak, mümkün olmaz.
  • Eğer ödeme işlemi sırasında “askıda işlem” uyarısı alıyorsanız bunun sebebi, ilgili bankadan herhangi bir dönüş yapılmamasıdır. "Askıda işlem" uyarısı aldığınızda kısa bir süre bekledikten sonra işlemi gerçekleştirmeyi bir kez daha deneyebilirsiniz. Sorun devam ediyorsa bankayla doğrudan iletişim kurabilirsiniz.

Motorlu Taşıtlar Vergi’sini bankalar aracılığı ile ödediğinizde yaptığınız ödemenin hesaba geçmesi için ihtiyaç duyulan maksimum süre 3 iş günüdür. 3 günün sonunda işlem hâlâ hesaba işlenmediyse yetkili kişilerle iletişim kurmak gerekebilir. MTV ödemesini İnternet Şubesi kullanarak kredi kartınızla yapıyorsanız, işlemden 2 saat sonra MTV borcunuzla ilgili sorgulama yapabilirsiniz. Verginin tahsil edildiğini söyleyen ekran karşınıza çıkıyorsa bu, ödeme işleminin başarıyla gerçekleştirildiği anlamına gelir.


Motorlu taşıtlar vergisi ödeme taksitleri


Motorlu Taşıtlar Vergisi, Ocak ve Temmuz olarak belirlenen iki ayrı dönemde tahsil edilmek üzere iki eşit takside bölünmüştür. Her taksidin, belirlenen ayın son gününe kadar alternatif ödeme yollarından biri aracılığı ile ödenmesi beklenmektedir. MTV ödemelerini peşin olarak yapabileceğiniz gibi kredi kartı aracılığıyla taksitli bir şekilde de yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı ve İnternet Vergi Dairesine bağlı web siteleri üzerinden ya da ilgili bankalar aracılığı ile taksitler hâlinde ödeyebilirsiniz.


MTV taksitlerinden herhangi birinin ödemesini geciktirmeniz durumunda cezai uygulamalar devreye girer. Sene içinde belirtilen tarihlerdeki ilk taksidi ödemediğiniz takdirde, ikinci taksidin tarihi geldiğinde öncelikli olarak ilk dönem borcunuz tahsil edilecektir. İki taksidin ikisini de ödememeniz durumunda ise Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne tabi olan araç sahibi, yazılı ihtarname ile uyarılır. Uyarıya rağmen vergi borcunun kapatılmaması durumunda ise haciz işlemleri devreye sokulur.


monash.pw üzerinden pek çok ödemeyle birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi borçlarınızı da hiçbir ekstra ücret ödemeden gerçekleştirebilirsiniz. monash.pw İnternet ve Cep Şubesi üzerinden, Ödemeler>Diğer> Vergi adımlarını kullanarak MTV ödemelerini yapabilir; dilerseniz hızlı işlem kaydı oluşturabilir ve MTV ödemelerinizi istediğiniz zaman tek tuşla gerçekleştirebilirsiniz. monash.pw olarak, sağladığımız tüm bu kolaylıklar sayesinde Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinde gecikme kaynaklı problemlerle karşılaşmadan gerçekleştirebilirsiniz. Siz de müşterimiz olmak isterseniz web sitemiz üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

ENPBILGI-BANKASI-BIREYSEL-ONLINE-KREDI-KARTI-BASVURUSUx

İlgili yazılar

İlgili &#;r&#;nler

Daha fazla bilgi

  • Motorlu taşıtlar vergisi (mtv) ödeme taksitleri

    Motorlu Taşıtlar Vergisi, sahip olduğunuz aracın cinsi, yaşı ve değeri gibi kriterler üzerinden belirlenen ve her yıl ödenmesi gereken bir vergi çeşididir. İlgili resmi kurumlar tarafından kayıt ve sicil işlemleri tamamlanmış motorlu kara taşıtları, motorlu deniz taşıtları, helikopter ve uçaklar için Motorlu Taşıtlar Vergisi ödenme zorunluluğu bulunur. Araçların sicil kayıtlarının başladığı günden sona erdiği güne kadar, her yıl belirlenen tarihlerde MTV ödemelerinin gerçekleştirilmesi beklenir.

    MTV taksit miktarı ve ödeme tarihleri

    Motorlu Taşıtlar Vergisi miktarı, araçların sahip olduğu farklı özelliklere göre değişiklik gösterir. Otomobil ve motosikletlerde vergi miktarı, aracın yaşına ve silindir hacmine göre belirlenirken, otobüsler için oturma kapasitesi; kamyonlar için ise toplam ağırlık gibi özellikler değerlendirme kriterleri arasına girer.

    Her araca özel olarak belirlenen Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödenmesi için yıl içinde iki ayrı tarih belirlenmiştir. Buna göre; ilk taksit, 1 Ocak Ocak; ikinci taksit, 1 Temmuz Temmuz tarihleri arasında iki eşit taksit olarak ödenmek zorundadır. Taksit ödemelerinin geciktirilmesi durumunda araç sahibi için birtakım cezai uygulamalar devreye sokulur. Mevcut borç üzerine faiz işletilmesiyle başlayan cezai uygulama süreci, ödememe hâlinin devam etmesi durumunda araç sahibinin banka hesaplarına el konulması ve haciz işlemlerine kadar gidebilir.

    MTV ödeme yöntemleri

    Yıl içinde Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri için belirlenen tarih aralıklarında ödeme yapmak amacıyla kullanabileceğiniz pek çok alternatif yol bulunur. Bunlardan ilki; araç kaydının bağlı olduğu il ve ilçe vergi dairelerine bizzat giderek sahibi olduğunuz araç için çıkarılan vergi borcunu ödemektir. İkinci yöntem olarak, Gelir İdaresi Başkanlğı’na ait web sitesi üzerinden banka kartı ya da kredi kartınızı kullanarak ödeme yapabilirsiniz. Bir üçüncü yöntem ise motorlu taşıtlar vergisi ödemelerini anlaşmalı bankalar aracılığı ile gerçekleştirmektir. Bu noktada ilgili bankaların MTV ödemeleri için farklı dönemlerde farklı taksit imkânları sunduğu aklınızda bulundurmanız gereken bilgiler arasında yer alır. Kalan vergi borcunuzu, kredi kartınız aracılığıyla taksitlendirerek, bütçenizi zorlamadan ödeyebilirsiniz. MTV ödemeleri için internet veya mobil bankacılığı üzerinden online ödeme yöntemini de kullanabilirsiniz.

    monash.pw olarak, Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinizi internet ya da cep şubesini kullanarak pratik ve hızlı adımlarla ödemenize yardımcı oluyoruz. Herhangi bir ekstra ücret ödemeden gerçekleştirebileceğiniz MTV ödemeleri için internet şubesine girerek Transfer>Ödeme adımını takip edebilir ve birkaç dakika içinde işleminizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca, yılda iki defa ödemek zorunda olduğunuz Motorlu Taşıtlar Vergisi için otomatik ödeme talimatı oluşturarak gecikme kaynaklı durumlarla karşılaşma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz. Siz de müşterimiz olup masrafsız bankacılığı kullanmak isterseniz web sitemizden başvurunuzu  gerçekleştirebilirsiniz.

  • Motorlu taşıtlar vergisi (mtv) ödeme tarihleri

    Motorlu Taşıtlar Vergisi, sahip olduğunuz araç için her sene düzenli olarak ve belirlenen tarihler arasında ödemekle yükümlü olduğunuz bir vergi türüdür. Yılda iki kez ödenmek üzere düzenlenen MTV hesaplanırken, ilgili araca ait bazı özellikler göz önünde bulundurulur. Aracın türü, model tarihi, silindir hacmi, ağırlığı gibi detaylar üzerinden belirlenen vergi borcunun, bildirilen tarihler arasında araç sahibi tarafından ödenmesi beklenir.

    MTV ne zaman ödenir?

    MTV ödeme yükümlülüğü bulunan şahıs veya kurumlardan söz konusu borçlarını iki taksit halinde yıl içinde belirlenen iki ayrı tarih aralığında ödemeleri istenir. İlk ödeme Ocak, ikinci ödeme ise Temmuz tarihleri arasında, iki eşit taksit hâlinde yapılmalıdır.

    Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ocak ve temmuz aylarında belirlenen taksitlerini ödemek için farklı seçenekleriniz bulunur. Ödemeleri, sahibi olduğunuz aracın bağlı olduğu il ya da ilçe vergi dairelerine bizzat giderek yapabileceğiniz gibi, vergi dairelerinin anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile de gerçekleştirebilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi, online ödeme yöntemiyle ve kredi kartı kullanarak yatırılabilir. Ayrıca, vergi borcunuzu, bankaların sunduğu alternatif taksit fırsatlarından faydalanarak da ödeyebilirsiniz. Bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak gerçekleştirdiğiniz ödemelerin ardından, borcunuzun tahsil edilip edilmediğine dair sorgulama yapabilirsiniz. Bankalar üzerinden yapılan ödemelerde ödemenin hesaba geçmesi için gereken bir azami süreolduğundan, bu sürenin sonunda vergi borcunuzun kapandığından emin olmanız gerekir.

    MTV’nin zamanında ödenmemesi durumunda ne olur?

    Sahip olduğunuz araca ait Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni belirlenen tarih aralığında ödemediğiniz takdirde çeşitli yaptırımlara maruz kalacağınızı unutmayın. Ödeme için belirlenen son gün geçtiği hâlde hâlâ ödeme yapmadıysanız, gecikme faizi işlemeye başlar. Aylık olarak hesaplanan faiz, ödemeyi geciktirdiğiniz süre boyunca borcunuzun üzerine eklenir. Yine belirlenen tarih aralığı sona ermesine rağmen vergi borcunuzu ödemediyseniz Maliye Bakanlığı tarafından adresinize bir uyarı mektubu gönderilir. En son yöntem olarak ise araç sahibine ait banka hesaplarına el konur ve mevcut borç, bu yolla tahsil edilir.

    monash.pw olarak, Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunuzu kolay ve hızlı bir şekilde ödemenizi sağlıyoruz. İnternet şubesini ya da cep şubeyi kullanarak MTV borçlarınız için düzenli otomatik ödeme talimatı oluşturabilir; bu sayede gecikme kaynaklı faiz ödemek zorunda kalmazsınız. Tek yapmanız gereken, monash.pw hesabınız üzerinden Transfer>Ödeme adımını takip ederek ilgili MTV ödemesini gerçekleştirmektir. Motorlu Taşıtlar Vergisi işlemleriniz için monash.pw’u kullandığınızda hiçbir ekstra ücret ödemek zorunda kalmazsınız. Ayrıca otomatik ödeme talimatı verdiğinizde hesabınızda Vadesiz Türk Lirası hesabınızda yeterli bakiye bulunmasa dahi online ödeme işlemi, varsa hesaba tanımlı Ekpara limitinizden kullanılarak yapılır. Siz de müşterimiz olmak isterseniz web sitemiz üzerinden başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

monash.pw Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup monash.pw’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.

Web sitemizi ziyaret eden kişilere mümkün olan en iyi dijital bankacılık deneyimini yaşatabilmek için çerezler (cookieler) kullanmaktayız. Çerez politikalarımızın detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

MTV Fiyatları Ne Kadardır? Nasıl Hesaplanır?

Motorlu taşıtlar vergisi yani kısa adıyla MTV, araç sahiplerinden her yıl alınan bir vergi çeşitidir. Araç özelliklerine göre vergi tutarı değişir. Aracın türü, yaşı, koltuk sayısı gibi kriterler MTV fiyatını etkiler. Motorlu taşıt vergisinin ödenmesi araç sahipleri için zorunludur, ödenmemesi durumunda yaptırımları vardır.

Motorlu Taşıtlar Vergisi yeniden değerleme oranı % 61,5 olarak belirlendikten sonra  yılı motorlu taşıtlar vergisi fiyatları güncellendi. Yazımızda MTV fiyatları, borcu öğrenme, MTV ödemesi, taksitleri gibi merak edilen tüm soruların yanıtlarını bulabilirsin.

MTV  Fiyatları Ne Kadar?

 Motorlu taşıtlar vergisi fiyatları aşağıdadır:

İlk tescil tarihi Öncesinde olan Taşıtların  MTV Fiyatları:

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları vb.  
Motor Silindir Hacmi (cm³)1 - 3 yaş4 - 6 yaş7 - 11 yaş12 - 15 yaş16 ve üzeri
ve altı TL TL   TL TL TL
- TL TL TL TL TL
- TL TL TL TL TL
- TL TL TL TL TL
- TL TL TL TL TL
- TL TL TL TL TL
- TL TL TL TL TL
-                         TL TL TL TL TL
ve üzeri TL TL TL TL TL

İlk tescil tarihi Sonrasında olan Taşıtların  MTV Fiyatları:

Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları vb.  
Motor Silindir Hacmi (cm³)Taşıt Değeri(TL) Sıralama1 - 3 yaş4 - 6 yaş7 - 11 yaş12 - 15 yaş16 ve üzeri
cm³ TL'ye kadar1 TL  TL  TL  TL TL
cm³ TL ile   TL arası2 TL TL  TL  TL TL
cm³ TL üzeri3 TL  TL  TL  TL TL
- cm³ TL'ye kadar4 TL  TL TL  TL TL
- cm³ TL ile TL arası5 TL  TL TL  TL TL
- cm³ TL üzeri6 TL  TL TL  TL TL
- cm³ TL'ye kadar7 TL  TL  TL TL TL
- cm³ TL üzeri8 TL  TL  TL TL TL
- cm³ TL'ye kadar9 TL  TL TL  TL TL
- cm³ TL üzeri10 TL  TL TL  TL TL
- cm³ TL'ye kadar11 TL TL  TL TL TL
- cm³ TL üzeri12 TL TL  TL TL TL
- cm³ TL'ye kadar13 TL  TL TL TL TL
- cm³  TL üzeri14 TL  TL TL TL TL
- cm³ TL'ye kadar15 TL TL  TL TL TL
- cm³ TL üzeri16 TL  TL  TL TL TL
- cm³ TL'ye kadar17 TL  TL  TL TL TL
- cm³ TL üzeri18 TL  TL  TL TL TL
cm³ ve yukarısı TL'ye kadar19 TL TL  TL TL TL
cm³ ve yukarısı TL üzeri20 TL TL  TL TL TL
Motor Silindir Hacmi (cm³)1 - 3 yaş4 - 6 yaş7 - 11 yaş12 - 15 yaş16 ve üzeri
-    cm³ TL TL TL TL51 TL
-    cm³ TL TL TL TL TL
-   cm³ TL TL TL TL TL
cm³ ve yukarısı TL TL TL  TL TL

MTV Hesaplama Nasıl Yapılır?

Araç MTV hesaplama aracından; aracınızın tipini, motor silindir hacmini, ilk tescil tarihini seçmen yeterli. 

Hesaplama aracında ve MTV fiyat tablolarında yer alan aracın ilk tescil tarihi, ödeyeceğin MTV vergi tutarını değiştirir. Aracınızın ilk kayıt ve tescili, ve sonrasında yapılmış ise taşıt değerini de seçmen gerekir. Yani 1 Ocak ve sonrasında tescil edilen araçlar için taşıt değeri de araç MTV hesaplamasına dahil edilir.

Araç vergisi hesaplama, MTV fiyat tablosundan da yapılabilir. Aracının özelliklerine göre ödeyeceğin bir yıllık MTV ücretini öğrenebilirsin. Bir yıllık MTV ödemesi 2 taksit ile yapıldığı için tablodan öğrendiğiniz MTV tutarını iki taksit halinde ödemen gerekir. Örnek araç bandrol hesaplama işlemi yapalım. 

Aracının tescil tarihinin öncesine ait olduğunu düşünelim. Aracının yaşı yaş aralığında ve motor silindir hacmi de – cc değerinde olsun. Bu özellikteki aracınızın yıllık MTV borcu  TL çıkar. Yıllık tutarı iki taksite böldüğümüzde MTV 1. ve 2. taksit ödemeniz ,5 TL şeklinde hesaplanabilir. 

Motorlu taşıtlar vergisi hesaplamak için hesaplama aracına alternatif olarak MTV fiyatlarını da inceleyebilirsin.

MTV Sorgulama Nasıl Yapılır?

MTV ödemeni yapabilmek için MTV ödeme tarihleri içerisinde öncelikle Gelir İdare Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden araç MTV sorgulama işlemini yapman gerekir. Araç plaka bilgin ve TC kimlik numaran ile araç bandrol sorgulaması yapabilirsin. Sorgulama işlemini tamamlamadan ödeme aşamasına geçemeyeceğini bilmende fayda var. 

Araç vergi borcu sorgulama ile önceki dönemlerden kalan, ödemediğin geçmiş MTV borçlarını da görebilirsin. Ödeme yapmayı unuttuğun ya da ertelediğin borçların için de araç MTV sorgulama ve ödeme işlemlerini yapmayı ihmal etme. Plakana yazılan diğer cezalar için de araç borç sorgulama sayfamızdan bilgi alabilirsin.

MTV Borç Ödemesi Nasıl Yapılır? 

MTV nasıl ödenir sorusu her yıl Ocak ve Temmuz aylarında en merak edilen konulardan biri oluyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi, yılda iki kere eşit taksitler halinde ödenir.  araç MTV ödemesi ilk taksiti, Ocak tarihleri arasında yapılır. 1 Ocak  tarihi itibarıyla isteyen araç sahipleri ise hem ocak hem temmuz ödemesini aynı anda yapabilirler.

Taşıt vergi ödemesi yapılabilecek yerler ise şunlardır:

  • Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi İnternet sitesi
  • Vergi Dairesi Müdürlükleri
  • Anlaşmalı bankaların şubeleri, internet siteleri ve mobil uygulamaları

Aşağıdaki bankalar dışındaki diğer bankalardan nakit çek, banka kartı, havale ve EFT yoluyla tahsilat yapılamaz.

 yılında MTV tahsilatı yapan bankalar şunlardır:

  • T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
  • Türkiye Halk Bankası A.Ş.
  • Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
  • Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
  • Vakıf Katılım Bankası A.Ş.
  • Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.
  • Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT)

Bankalarda gerçekleştirilen ödemelerin ileride bir takım sorunlara neden olmaması için plaka, vergi sicil no, vergi dairesi adı gibi gerekli bilgilerin eksiksiz verilmesi, tahsilat makbuzunun saklanması ve verginin ödenip ödenmediğinin kontrolün yapılmasında fayda var.

Borcunu  saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile ödeyebilirsin.

Araç MTV ödemesi kredi kartı ile yapılabilen bankalar ise şunlardır:

  • Akbank T.A.Ş
  • Aktif Yatırım Bankası A.Ş.
  • Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.
  • Alternatifbank A.Ş.
  • Denizbank A.Ş.
  • HSBC Bank A.Ş.
  • ING Bank A.Ş.
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
  • Odea Bank A.Ş. Şekerbank T.A.Ş.
  • Türkiye Halk Bankası A.Ş.
  • Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.
  • Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
  • Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
  • Türkiye İş Bankası A.Ş.
  • Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.
  • QNB Finansbank A.Ş.
  • Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
  • T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

Vergi dairelerinden ya da bankalar aracılığı ile ödeme haricinde internetten vergi ödeme işlemleri de yapılabilir. Mevzuatta kredi kartı ile ödeme yapılabilmesi uygun olan vergilerden Motorlu Taşıtlar Vergisi, GİB İnteraktif Vergi Dairesinden ödenebilir.

MTV Taksitlendirmesi Nasıl Yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi taksitlendirmesi yapan bankalar,  MTV kampanyaları ile ödeme yapmanı kolaylaştırır. Hatırlatmakta fayda var; MTV taksitli ödeme seçeneği, anlaşmalı bankaların kredi kartları üzerinden yapılabilir. Anlaşmalı bankaların internet bankacılığı, telefon bankacılığı ve banka şubeleri üzerinden MTV taksitle ödeme seçeneğini kullanabilirsin.

MTV borcu taksitlendirme sadece internet üzerinden yapılan ödemelerde geçerli değil. Vergi dairelerinden ödeme yaparken de kredi kartı ile taksitli ödeme yapacağını belirterek MTV taksit imkanından faydalanabilirsin.

MTV Ödemesi İçin Hangi Banka Kaç Taksit Yapar?

MTV ödemeleri, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu BDDK’nin mevzuatı kapsamında kredi kartı ile 9 taksite kadar bölünebilir. MTV ödemesine taksit yapan bankalar çoğunlukla ödemeyi 3 taksite bölerken faiz ödemeniz karşılığında taksit sayısını 9’a kadar yükseltebilir. Taksit bilgileri bankaların kendi özel şartlarına göre değişebilir, bankalar ile direkt iletişime geçerek güncel bilgileri öğrenmeni öneririz.

 Motorlu Taşıtlar Vergisi yani MTV için taksit kampanyası yapan bankalar şunlardır:

  • Türkiye İş Bankası A.Ş.
  • Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
  • Türkiye Garanti Bankası A.Ş.
  • Akbank T.A.Ş
  • QNB Finansbank A.Ş.
  • Türk Ekonomi Bankası A.Ş.
  • Türkiye Halk Bankası A.Ş.
  • T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.
  • Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O.

Bankaların kredi kartı üzerinden yapılan ödemelerde geçerli olan taksit seçenekleri şöyledir: Akbank, Türkiye İş Bankası ve QNB Finansbank için 2 taksit; Garanti BBVA, Halk Bankası, Kuveyt Türk, TEB, VakıfBank, Yapı Kredi ve Ziraat Bankası için 3 taksittir. 

Araç bandrol ödemeGİB internet sitesi üzerinden yapıldığında ise taksit seçenekleri değişebilir. Akbank, Finansbank ve VakıfBank için 2 taksit; Garanti BBVA, Halk Bank, İş Bankası, Kuveyt Türk, TEB ve Ziraat Bankası için 3 taksit; Yapı Kredi Bankası World Pay QR kodla ödeme imkânı ile 4 taksit yapılabilir.

MTV Ödenmezse Ne Olur?

MTV geç ödenirse aylık %1,4 gecikme faizi işlemeye başlar ve MTV için yatırılması gereken tutar her ay artar. Yani faiz ödememek açısından Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme tarihleri arasında araç vergi ödemesi yapmak oldukça önemli.

Arabanın vergi borcu ödenmezse ve gecikme faizi de yatırılmazsa vergi tahsili için e-haciz ile karşı karşıya kalabilirsin.

Ocak ve Temmuz ödeme tarihleri içerisinde MTV ödenmezse hem gecikme faizi bütçeye daha fazla yük olurken hem de MTV e-haciz işlemleri ile uğraşmak zorunda kalınabilir.

Motorlu Taşıt Vergisi Takipli Ne Demek?

MTV ödemenizi yılda iki kez, zamanında yani 1 Ocak – 31 Ocak ve 1 Temmuz – 31 Temmuz tarihleri arasında ödemezseniz borcun takibe girer. Yani MTV borcun vergi dairesi tarafından takibe alınır ve takipli vergi borcu olarak kaydedilir.

MTV Ödemesi Gider Olarak Yazılabiliyorsa Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

Yalnızca taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmeler, bu amaçla aldıkları taşıtlar için yaptıkları MTV ödemelerini gider olarak gösterebilir. Araçların MTV ödemesi yapıldıktan sonra muhasebe kayıtlarında gider hesaplarına yazılır. Gider olarak yapılmayan MTV ödemesi ise nazım hesaplarda veya kabul edilmeyen giderler alt hesabında kaydedilebilir.

Zorunlu Trafik Sigortanızı da İhmal Etmeyin!

MTV ödemeni zamanında yaptırmak ve faiz ödememek ne kadar önemliyse zorunlu trafik sigortanızı yaptırmak da o kadar önemli. Trafik sigortası, aracının kaza sonucunda karşı tarafa verdiği maddi ve bedeni zararları karşılar. Trafik sigortası olmadan trafiğe çıkmanın ise hem para cezası hem de aracın bağlanmasına kadar gidebilen yaptırımları mevcut. Bu sebeple ister internet üzerinden trafik sigortası teklifi alarak, ister 24 00 Sigorta Destek Hattımızı arayarak trafik sigortanı hemen satın alabilirsin.

MTV Ödeme ve MTV Sorgulama

MTV Ödemesi Temmuz

KATILMAK İÇİN

Katılım gerekmeden, kampanyadan hemen faydalanabilirsiniz.

KAMPANYA BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ

1 Ocak - 10 Şubat

MTV ödeme ve motorlu taşıtlar vergisi sorgulama işlemleriniz Bonus ile çok kolay! Bonus'a özel GarantiPay ile ücretsiz 3 taksitli MTV ödeme kampanyasını kaçırmayın!

MTV Ödemeleri Bonus ile Çok Kolay!

MTV ödemelerinizde zaman kaybetmeyin, işinizi kolayca halledin. Garanti BBVA kredi kartları ile MTV ödemelerinizi ister Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi monash.pw'den ister kartınızla ya da kart bilgilerinizi girmeden GarantiPay kolaylığı ile;
  • Garanti BBVA İnternet Bankacılığı'ndan,
  • monash.pw'den.
  • BonusFlaş'tan
  • Müşteri İletişim Merkezi / 0 'den,
  • Garanti BBVA ATM'lerimizden,
  • Garanti BBVA Mobil'den

hızla ve rahatça yapabilirsiniz. İlaveten, vergi borcu sorgulama, vergi borcu hesaplama ve ödeme işlemlerinin tümü için Garanti BBVA kolaylıklarından faydalanabilirsiniz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme işlemi Garanti BBVA İnternet Bankacılığı'ndan "ödemeler" menüsü altındaki "vergi ödemeleri" adımından, Garanti BBVA Mobil'den bankacılık işlemleri adımındaki "ödemeler" bölümünden monash.pw'den de "ödemeler ve hizmetler" adımından gerçekleştirebilir.  BonusFlaş üzerinden de Ödemeler menüsünde yer alan Motorlu Taşıtlar Vergisi ödeme adımından plaka bilgisini girerek, seçeceğiniz kart ile MTV borç ödeme işleminizi hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. GarantiPay ile ödeme seçimi yapıldığında BonusFlaş'a gönderilen işleme ait bir bildirimden ya da "Ödemeler" bölümünden GarantiPay seçimi yapılarak kart bilgilerini girmeye gerek kalmadan kolayca ödeme gerçekleştirilebilir. Böylece; araç bandrol ödemelerinizi vakit kaybetmeden ve güvenle yapabilirsiniz.

MTV Ödeme Dönemleri

Motorlu Taşıt Vergisini, MTV ödeme tarihleri olan Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 kerede ödeyebilirsiniz. Garanti BBVA'da MTV ödeme işlemleri için ilave herhangi bir ücret ödemek durumunda kalmazsınız.
Motorlu Taşıtlar Vergisi taksitli ödeme seçeneklerini, Motorlu Taşıtlar Vergisini (Araç Pulu Ödeme) Garanti BBVA Kartı'yla ödeyenlere özel gerçekleşen MTV kampanyalarını ve diğer MTV ödeme seçenekleri için detayları ilk öğrenen siz olun!

MTV Sorgulamasını Hızlıca Yapın

MTV Sorgulama işlemlerinizde Garanti BBVA kredi kartlarınız ile Garanti BBVA İnternet Bankacılığı'ndan, Garanti BBVA Mobil'den, monash.pw'den, BonusFlaş'tan ve Garanti BBVA ATM'lerimizden Motorlu Taşıtlar Vergisi borcunuzu sorgulayabilir, taksit kolaylığıyla ödemelerinizi yapabilirsiniz. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi monash.pw üzerinden de MTV sorgulama yapabilir, GarantiPay ya da Garanti BBVA kredi kartları ile ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

MTV Ödeme Taksit Kampanyası 1 - 10 Şubat

MTV'nizi taksitle ödeyin. BonusFlaş, Garanti BBVA Mobil, Garanti BBVA İnternet, ve monash.pw'den yapılan tüm Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerine ücretsiz 3 taksit fırsatı sunulacaktır. İlaveten, MTV Ödeme işlemlerinizi Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi monash.pw 'de ödeme seçeneklerinden, Mobil Ödeme altında GarantiPay seçilip kart bilgileri girmeden yapılan ödemelere ücretsiz 4 taksit ve ödeme seçeneklerinden kredi kartı seçilip kart bilgileri girilerek yapılan ödemelere ücretsiz 3 taksit fırsatlarından faydalanarak gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

 

MTV Ödeme Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) nedir?

"Motorlu taşıtlar vergisi, Karayolları Trafik Kanunu'na göre trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları; Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterler, liman veya belediye siciline kayıt ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabi olduğu vergilendirmedir. Motorlu Taşıtlar Vergisi, araçların sicil kayıtları yapıldığı andan itibaren başlar ve araç sahibi o araca ait trafik sicil kaydı silinene dek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemekle yükümlüdür. "

MTV ödemesi kaç ayda bir yapılır?

Motorlu Taşıt Vergisi ödemeleri Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 kerede yapılmaktadır. MTV ödemelerinizi bu dönemlerden birinde yapabilirsiniz.

MTV hesaplama ve MTV sorgulama nasıl yapılır?

" MTV hesaplama ve MTV sorgulaması yapmak için Gelir idaresi Başkanlığı internet vergi dairesi monash.pw web sitesini kullanabilirsiniz. gib mtv ödeme ile motorlu taşıt vergisi ile alakalı tüm MTV sorgulama ve MTV hesaplamasını yapabilirsiniz. Araç Vergi Sorgulaması ve MTV Kredi Kartı ile Ödeme seçeneğini tercih ettiğinizde sizden Plaka veya Özel Plaka, T.C. Kimlik No veya Vergi Kimlik Numarası ile Tescil Tarihi bilgileri istenmektedir. Bu bilgileri girdikten sonra MTV borç sorgulama ve MTV hesaplama işlemlerini tamamlayıp borcunuzu görebilir ve isterseniz Garanti BBVA kredi kartınız ile MTV ödemesi yapabilirsiniz."

MTV ödemeleri nasıl yapılır?

"Dijital kanallarımızdan aşağıdaki menü adımlarını izleyerek ödemelerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz:

BonusFlaş: Ödemeler > Motorlu Taşıtlar Vergisi ÖdemeMTV taksitle ödeme nasıl yapılır?
Garanti BBVA Mobil: İşlemler > Ödemeler > Vergi Ödemeleri > Motorlu Taşıtlar Vergisi
Garanti BBVA İnternet: Ödeme > Vergi Ödemeleri > Motorlu Taşıt Vergisi


Araç MTV ödeme ve araç MTV borcu sorgulama işlemlerinizi dijital kanallarımızdan aşağıdaki menü adımlarını izleyerek ödemelerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz."

Dijital kanallarımızdan aşağıdaki menü adımlarını izleyerek ödemelerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz:

BonusFlaş: Ödemeler > Motorlu Taşıtlar Vergisi ÖdemeMTV taksitle ödeme nasıl yapılır?
Garanti BBVA Mobil: İşlemler > Ödemeler > Vergi Ödemeleri > Motorlu Taşıtlar Vergisi
Garanti BBVA İnternet: Ödeme > Vergi Ödemeleri > Motorlu Taşıt Vergisi

Kredi kartı ile taksitli MTV Ödeme İşlemleri nasıl yapılır?

" MTV ödeme işlemlerinizi kredi kartıyla kolayca yapabilirsiniz üstelik mtv taksit adedi 3 taksittir. MTV hesaplama, araç vergi borcu sorgulama, mtv ödeme ve motorlu taşıtlar vergisi kampanya fırsatları için tıklayın.

BonusFlaş, Garanti BBVA Mobil, Garanti BBVA İnternet, 0 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi ve Garanti BBVA ATM'lerinden yapılan tüm Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerine ücretsiz 3 taksit fırsatı sunulacaktır.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi monash.pw'de ödeme seçeneklerinden, Mobil Ödeme altında GarantiPay seçilip kart bilgileri girmeden yapılan ödemelere ücretsiz 4 taksit, ödeme seçeneklerinden kredi kartı seçilip kart bilgileri girilerek yapılan ödemelere ücretsiz 3 taksit fırsatı sunulacaktır.

Taşıt vergisi ödeme işlemleriniz için izlemeniz gerekli menü adımları: BonusFlaş: Ödemeler > Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Garanti BBVA Mobil: İşlemler > Ödemeler > Vergi Ödemeleri > Motorlu Taşıtlar Vergisi Garanti BBVA İnternet: Ödeme > Vergi Ödemeleri > Motorlu Taşıt Vergisi"

MTV taksitle ödeme nasıl yapılır?

"BonusFlaş, Garanti BBVA Mobil, Garanti BBVA İnternet, 0 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi, Garanti BBVA ATM’leri ve monash.pw’den yapılan tüm Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerine ücretsiz 3 taksit fırsatı sunulacaktır. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi monash.pw ’de ödeme seçeneklerinden, Mobil Ödeme altında GarantiPay seçilip kart bilgileri girmeden yapılan ödemelere ücretsiz 4 taksit, ödeme seçeneklerinden kredi kartı seçilip kart bilgileri girilerek yapılan ödemelere ücretsiz 3 taksit fırsatı sunulacaktır."

Kredi kartı ile MTV ödeme nasıl yapılır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemelerinizi kredi kartınız ile Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi monash.pw'de ödeme seçeneklerinden, Mobil Ödeme altında GarantiPay seçerek yapabilir ve ya BonusFlaş, Garanti BBVA Mobil, Garanti BBVA İnternet, 0 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi, Garanti BBVA ATM’lerinden MTV ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Motorlu taşıtlar vergisi oranları ne kadar?

Motor silindir hacmine göre MTV oranlarını sayfamızın üstünde yer alan MTV Ödeme Tablosundan inceleyebilirsiniz.

MTV Zammı Ne Kadar ve Hangi Araçları Kapsıyor?

MTV için belirlenen yeniden değerleme oranı %25'dir. MTV yalnızca kara araçlarını değil, aynı zamanda hava taşıtları ve motorlu deniz taşıtlarını da kapsayan bir vergilendirme türüdür.

MTV Son Ödeme Tarihi Ne Zaman?

MTV'nin ilk taksit ödemesi 1 Ocak Şubat tarihinde, ikinci taksit ödemesi ise 1 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında yapılmalıdır. Birinci taksit için MTV son ödeme tarihi 10 Şubat'tır. İkinci taksit için ise 31 Temmuz son ödeme tarihidir.

Araç bandrol borcu nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi, halk arasında bandrol veya bandrol vergisi adıyla da bilinmektedir. Aslına bakılacak olursa MTV ve bandrol, aynı vergi tipini ifade etmektedirler.

Arabanın bandrol borcu nasıl ödenir?

MTV ödemeleri Gelir İdaresi Başkanlığının monash.pw adresinden, İnternet Vergi Dairesi/Sık Kullanılanlar/Motorlu Taşıtlar Sorgulaması yapılarak veya gib mobil uygulaması kullanarak kredi kartıyla yapabilirsiniz. Aynı zamanda Garanti BBVA mobil, Garanti BBVA internet, BonusFlaş dijital kanallarımızdan MTV ödemelerinizi yapabilirsiniz.

MTV ödemesi gecikirse ne olur?

Gecikmenin yaşandığı her ay için % oranında gecikme faizi ile karşılaşabilirsiniz. Bununla birlikte MTV ödemeleri yapılmadığı veya belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde tarafınıza haciz uygulanabilir, aracınız bağlanabilir. Ödemelerinizi ertelememek ve kolayca gerçekleştirmek için Garanti BBVA yanınızda.

MTV Gecikme Faizi Ne Kadar?

Aracınızın motorlu taşıtlar vergisini ödemediğiniz takdirde ise gecikmenin yaşandığı her ay için % oranında gecikme faizi ile karşılaşabilirsiniz

MTV Kampanyası Ne Zaman Gerçekleşiyor?

Bonus MTV Kampanyası araç vergisi ödeme dönemleri olan Ocak ve Temmuz aylarında gerçekleşmektedir. MTV taksit kampanyası hakkında detaylı bilgiye monash.pw'deki MTV Kampanyaları sayfasından ulaşabilirsiniz.

MTV ödenmeden araç satılabilir mi?

"Aracınızın; Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ya da trafik cezası borcunun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden araç borç sorgulama işlemi yapılmalıdır. Ödenmemiş trafik cezası ve vergi borcunun sorumluluğu araç sahibine aittir. Vergi borcu ya da trafik cezası olması durumunda araç satılamaz. Araç vergi borçlarınız ödenmediği takdirde araç satışı yapılamaz."

MTV ödenmeden araç muayenesi yapılabilir mi?

Aracınızın motorlu taşıtlar vergisi borcu varsa TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında aracınızın muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce aracınızın vergi ve ceza borcu olup olmadığını sorgulamalı, varsa bu borçları kapatmalısınız. Aracınızın vergi ve ceza borçlarını ödedikten sonra araç muayenesi yaptırabilirsiniz.

Plakadan MTV sorgulama nasıl yapılır?

MTV borç sorgulama / MTV hesaplama işleminizi BonusFlaş, Garanti BBVA Mobil, Garanti BBVA İnternet, 0 Garanti BBVA Müşteri İletişim Merkezi, Garanti BBVA ATM'leri ve monash.pw'den kolayca yapabilirsiniz.

Zam oranı ne kadar ve hangi araçları kapsıyor?

MTV hesaplaması için belirlenen yeniden değerleme oranı %61,5'dir. MTV yalnızca kara araçlarını değil, aynı zamanda hava taşıtları ve motorlu deniz taşıtlarını da kapsayan bir vergilendirme türüdür.

Kredi kartı ile mükerrer ödeme yapılması durumunda ne yapılmalıdır?

Aynı MTV borcunun kredi kartıyl birden fazla ödenmesi durumunda sistem ikinci ödemenin kabul edilmediğini bankaya otomatik olarak bildirir. Ancak bu süreçte müşteri hizmetlerini arayarak veya Garanti BBVA internet bankacılığı ile kredi kartı dönem içi işlemlerinden ikinci ödemenin iadesini takip edebilirsiniz.

Kredi kartı ile yapılan işlemlere itiraz süresi kaç gündür?

Kredi kartı ile yapılan işlemlere internet sayfamızdan adına mükerrer ödeme yapılan mükellef, aracın bağlı olduğu vergi dairesine giderek İade / mahsup dilekçesi vermelidir. Tekrar eden ödemelerin bütün ödeme belgeleri, iade / mahsup dilekçesi ve adına ödeme yapılan araç sahibinin kimlik belgesi vergi dairesine ibraz edilmelidir.

Araç tescil işlemi nasıl yapılır?

"Araç tescil işlemi için araç sahibi veya kanuni temsilcisinin bizzat ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaatı zorunludur. Fatura tarihinden itibaren 3 ay içerisinde tescil işlemi yapılmadığı takdirde Karayolları Trafik Kanunu'nun 20/1-a maddesi gereğince cezai işlem uygulanmaktadır. İbraz edilmesi zorunludur."

Araç,tescil ve trafik para ceza bilgilerinde hata olması durumunda ne yapılmalıdır?

Araç, kimlik, tescil ve trafik para ceza bilgilerinde hata olması durumunda, düzeltme işlemi için vergi dairesine başvurmanız gerekmektedir.

Araç,tescil ve trafik para ceza bilgilerinde hata olması durumunda hangi evraklar ile başvurulmalıdır?

"Araç,tescil ve trafik para ceza bilgilerinde hata olması durumunda yanınızda bulundurmanız gereken evraklar:

Araç Bilgilerinizde hata varsa,

Ruhsat,
Teknik Belge,
Şahadetname ( Gümrük Girişli Araçlar için ),
Aracınızda herhangi bir tadilat var ve işlem görmemişse Karayolları Uygunluk Belgesi,


Tescil Tarihinizde hata varsa,


Ruhsat,
Satış işleminiz varsa satış senediniz,
Veraset işleminiz varsa veraset ilamınız ve varislerin Vergi Numaraları,


Mükellef bilgilerinizde hata varsa,
1) Kimlik bilgilerinizde hata varsa


Nüfus Cüzdanı,
Vergi Kimlik Numaranız,
Ruhsat,


2) Adres bilgilerinizde hata varsa
Vergi Kimlik Numaranız,
Adresiniz değişmişse yeni adresinizi bildirir dilekçe,


Trafik para cezaları bilgileri


Polis, Banka ve diğer vergi dairelerine yaptığınız ödemeleriniz halen plakanızda borç olarak gözüküyorsa makbuzlarınız,
Trafik Para Cezası konusunda mahkeme kararınız varsa kararın aslı,


Yukarıda bahsedilen bilgiler arasında konunuza uygun evraklar ile plakanın kayıtlı olduğu vergi dairesine müracaat etmeniz gerekmektedir."

Back to Top

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hesaplama

Karayolları Trafik Kanunu’na göre aşağıdaki taşıtların ödemesi gereken vergiye motorlu taşıtlar vergisi adı verilir.

  • Halihazırdaki trafik şube ya da bürolarına kayıt ve tescil edilmiş olan tüm motorlu kara taşıtları
  • Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bünyesinde kayıt ve tescil işlemleri yapılan bütün helikopterler ve uçaklar
  • Belediye ya da liman siciline kayıt ve tescil edilen motorlu deniz taşıtları

MTV olarak da adlandırılan bu vergi, motorlu araçların trafik sicil kayıtlarının başlamasından hemen sonra ödenir. MTV sicil kaydının silinmesine kadar da ödenmek zorundadır. MTV’nin ilk taksiti Ocak ayında ödenirken ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenir.

İlk 6 ayda sicil kayıtı silinen araç için ikinci 6 ayın vergisinin de ödenmesi gerekir. İkinci 6 ayda kayıtı silinen araç için ise bir sonraki seneye kadar motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekmez. MTV hesaplanmasında aracın; kamyon, tır, otobüs, minibüs, otomobil gibi özellikleri ve taşıt değeri dikkate alınır.

Taşıt değeri: taşıtın teslimi, ilk iktisabı ve ithalinde, hesaplanacak olan özel tüketim vergisi (ÖTV) hariç vergi miktarını belirlemede temel olarak alınan, kazançtan giderler çıktıktan sonra geri kalan bölümünü oluşturan değerler.

Motorlu taşıtlar vergisi taşıtların aşağıdaki özelliklerine göre hesaplanır.

  • Motosiklet ve otomobillerde araçların sadece yaşı değil aynı zamanda silindir hacmine göre hesaplanır.
  • Otobüsler için motorlu taşıtlar vergisi aracın oturma kapasitesi ve yaşına bağlı olarak hesaplanır.
  • Kamyonlar için aracın yaşının yanı sıra azami toplam ağırlığı dikkate alınır.

Motorlu taşıtlar vergisi, aracın bağlı bulunduğu il ya da ilçedeki vergi dairesine ödenir. Aynı zamanda anlaşmalı olan bankalar ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla da motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri yapılabilir. Ancak birçok kişi bu ödemeyi internet bankacılığı üzerinden yapmak istiyor. Bu aşamada ise dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise e-dekontların makbuz yerine geçmemesidir. Bu şekilde bir ödeme yapmak isteyen araç sahiplerinin MTV ödemesi yapmaları sonrasında banka şubesine giderek tahsilat makbuzu almaları gerekiyor.

 

Verginin gecikmesi durumunda ise eğer yılın ilk taksitinde gecikme varsa ikinci taksitte borçlar toptan olarak tahsil edilir. Ancak hiç vergi ödemesi yapılmamışsa araç sahiplerinin banka hesaplarına haciz koyulur.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Hesaplama

9 Aralık tarihinde alınan karara göre MTV tutarları yılına göre %25 artırılmıştır ve MTV hesaplamaları bu tutarlarla yapılmıştır. Aralık 'de alınan karara göreyse 1 Ocak tarihinden itibaren MTV tutarları bir önceki yıla göre % artırılmıştır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır